lördag 7 mars 2015

Februari: Stash-o-meter och stashtankar


Februari har inte varit avmaskandets månad, snarare månaden då jag greps av vad som kan vara garnrelaterade vårkänslor, slutade monogamsticka och ville lägga upp hela världen. Det enda som avslutades var den lilla koftan, och så gav jag bort lite garn ur stashen, men det tar jag inte med i beräkningen eftersom jag framförallt är intresserad av hur mycket jag köper i relation till hur mycket jag stickar. In kom de två härvorna som jag beställde från Plucky, Table Grapes är mer varierat än vad bilderna visar (både min och hemsidans), men jag tror att det kommer att bli fint tillsammans med Rachel i en Duane Park Triangle, en av många saker som jag har lagt upp till.

Så här ser månadens siffror ut: 

Februari
In: 712 m
Ut: 231
Totalt: + 481

Totalt 2015
In: 1101
Ut: 1892
Totalt: - 791

Om ni är intresserade av tankar kring konsumtion och garninköp kan jag verkligen rekommendera bloggen The Craft Session som Clara tipsar om, och speciellt hennes tankar i serien Stash Less. Jag fastnade speciellt för inlägget Why we stash. Där listar Felicia de huvudsakliga anledningarna till varför hon köper garn (och tyg). Jag känner igen mig själv framförallt när det kommer till FOMO (Fear Of Missing Out), att vilja ha det som är vackert och att söka efter den perfekta kombinationen av garn och mönster. FOMO handlar för mig mycket om olika garnmärkens uppdateringar (det kanske dröjer jättelänge innan TUT färgar upp Lush Twist i Azurite!), vilket såklart också är en säljstrategi från deras sida. Att vilja ha det som är vackert (I want to own the pretty things!) är ju inte heller så konstigt. En av njutningarna med stickning är att se och känna ett vackert garn mellan fingrarna. Att söka perfektion är likadant; varför ska jag välja ett garn eller en färg som bara är nästan rätt när jag kan välja ett som är helt perfekt? Mitt sätt att hantera de här tankarna är dels stash-o-metern, dels att skriva ner vilka projekt jag skulle vilja göra inom en relativt snar framtid (just nu: vår och sommar) och vilka garn i vilka färger jag skulle vilja använda. På så sätt kan jag släppa den där härvarn Lush Twist i Azurite, hur perfekt drottning Silvia-blå den än är, för inget projekt på min lista kräver den. Naturligtvis är inte listan huggen i sten utan jag lägger till projekt när inspirationen slår till, men det är ändå skönt att ha den. Då kan jag dessutom antingen göra den perfekta ihop-parningen av garn, mönster och färg, eller inspireras av utmaningen att sticka från stashen. Och mellan varven påminna mig själv om att konsumtion inte gör mig lyckligare. Och att det trots allt är betydligt roligare att genast sätta stickorna i ett nyinköpt garn och få lägga upp till det där planerade projektet snarare än att ha en finhärva som ligger oanvänd och skäms i skåpet.

Inga kommentarer: