torsdag 16 oktober 2014

Spinnrock!

 Jag har en spinnrock. I somras kom vännerna Lina och Karin och hälsade på på Orust och med sig i bakluckan hade de en spinnrock, ett par kardor, två fårsaxar och en manuell härvmaskin. Va! Hur fint är inte det?!  
Rocken var i gott skick, även om den nog inte hade använts på ett tag. Ett par veckor senare kom Anneli och Elin på besök, och kombinationen något mekaniskt, ett par ingenjörer och lika många flaskor vin visade sig vara fantastisk och jag har nu inte bara en spinnrock, utan en topptrimmad spinnrock.

 Som den historiker jag är har jag såklart spårat upp information om rocken. Den är en så kallad "finskerock" eller Kiikkalainen, tillverkad i Kiikka, en kommun i Åbo i Finland, som än idag har ett spinnrockshjul i sitt vapen. Där startade tillverkningen av spinnrockar på 1840-talet av en viss Aaro Kaukosen, och rocksnickeriet spred sig snabbt i bygden. Den sista rocken fabrikstillverkades i Kiikka år 1955, men Kiikkalainen-rockarna är fortfarande relativt vanliga att hitta på loppisar och auktioner, många kom till Sverige med den finska invandringen som följde efter andra världskrigets slut. 


Kiikkalainen-rockarna känns igen på den svarta färgen och de brunmålade delarna och deras ådriga mönster. Min lystrar numera till namnet Taimi (hur fint namn?) efter Karins farmor som en gång ägde den. Taimi befinner sig fortfarande på Orust, dels för att det kändes meckigt att åka tåg med henne till Skåne, dels för att min mer långsiktiga plan är att investera i en ny rock om detta visar sig vara en långvarig hobby, och i sådanfall ha Taimi på Orust som min bästa sommarspinnkompis.3 kommentarer:

Annika sa...

Oj, så vacker den var!

Kat Linn sa...

Fantastiskt fin spinnrock! Och så roligt attt du tog reda på hennes historia. Det är så gulligt att spinnrockar får namn, som en kompis att umgås med.

Lovisa sa...

Ja, visst är hon fin! Jag är också väldigt förtjust i traditionen att ge rockar namn, lite som båtar. Och Taimi är ett himla tjusigt namn!