fredag 17 oktober 2014

Bivaxpolish

Idag önskar jag glad fredag med det mest husmoderliga jag kommer att tipsa om på ett bra tag: gör ditt eget spinnrockspolish av bivax! Spinnrocken Taimi hade som sagt stått oanvänd rätt länge när hon kom till mig och jag ville smörja in henne det första jag gjorde, men eftersom jag inte visste med vad exakt hon var målad och lackerad så vill jag inte chansa på att behandla henne med ett medel som på något sätt kunde skada lacken. Men hjälp av mina google fu och vad som fanns hemma i sommarhuset svängde jag ihop ett snällt och naturligt medel, baserat på ett recept på bivaxpolish som jag hittade på Allt om honung. Så här gör du: 

Ta en glasburk som du inte hade tänkt att använda till något annat (om du inte vill stå och försöka att diska den ren från terpentin) och fyll den med 100 ml ren terpentin. Lägg 20 g bivax i terpentinet och ställ glasburken i ett vattenbad på spisen och smält bivaxet i terpentinet på låg värme. Både terpentin och bivax är lättantändligt, så ta det lugnt med temperaturen och lämna inte vattenbadet under uppsikt. Det tar ett litet tag för bivaxet att smälta helt, men en kan ju alltid sticka medan en väntar. 

Koka därefter upp 50 ml vatten och tillsätt 10 g tvålflingor. Här kanske en egentligen skulle ha använt rena tvålflingor, men eftersom det vid tillfället inte fanns i hushållet så rev jag lite vanlig Barnängentvål, och det funkade fint. Låt tvålvattnet svalna tills det är ljummet. Häll det sedan under omrörning ner i bivaxterpentinet och du har ditt eget, mycket dryga och relativt miljövänliga, möbelpolish! 

Ps: när vi ändå talar om bin; ni har väl sett den snitsiga sjalen Bees to honey av Amy Miller? Den ligger bra till för att bli ett av hösten projekt. Inga kommentarer: