fredag 27 juni 2014

Det romerska Paris


Paris var var förstås fantastiskt även den här gången. Resans fokus var på en utställning om kejsar Augustus med anledning av att det i år är 2000 år sedan han dog. Jag tycker att utställningen var en god sammanfattning av de senaste tjugo årens forskning eller så, den följde Zanker, Galinsky och de andra i spåren. Jag upplevde inte att det var så mycket nytt, men å andra sidan kanske jag inte heller tillhör målgruppen som ska bli överraskad av nya perspektiv på Augustus, och inte heller ska göra det med tanke på att det är det som jag själv forskar om. Har en sett de stora samlingarna i Paris och Rom så har en sett det mesta som var utställt. Förutom Actium-relieferna såklart, som i normala fall återfinns i privat, och begränsat publicerad, ägo i Spanien. Därmed inte sagt att inte utställningen var värd resan, för det var den verkligen! 


Förutom själva utställningen så ägnade jag och Fredrik oss åt att utforska det romerska Paris som inspiration till en kurs som vi ska ta fram och ge i vår, om relationen mellan Rom och framförallt de västra provinserna. Paris var ju en gång en romersk stad, och Musée de Cluny rymmer ruinerna av de gallo-romerska baden.


Under Notre-Dame kan en gå ner under torget framför kyrkan (som är rest ovanpå ett antikt tempel) och se flertalet ruiner både från den romerska och tidigmedeltida staden. 


En lite bortglömd pärla i Paris är den romerska amfiteater, Arènes de Lutèce, som en knappt kan ana från utsidan av gatan, 49 rue Monge i Quartier Latin, men om en går in genom den oansenliga porten så befinner sig en plötsligt mitt i en (rätt hårt restaurerad, men ändå) romersk amfiteater! Den ligger i en liten rofylld park, när vi var där så spelade en skolklass fotboll inne i arenan och ett par pensionärer promenerade runt omkring, men inga turister tycktes ha hittat dit. 


Trots det antikhistoriska fokuset så hann jag med en garnbutik, och vilken garnbutik!, som kommer att föräras ett eget inlägg. Detta är trots allt i första hand en stickblogg, även om ni får stå ut med en del historia. 

Ps. Kristina - tack för tipsen! Falafeln var fantastisk, och detta sagt av mig som är rejält kräsen gällande all falafel utanför Malmö-Lund. 


Inga kommentarer: