söndag 23 februari 2014

Nya böcker


Senaste nytt på bokfronten är Vantar för alla årstider av Clara Falk och Kamilla Svanlund som jag beställde från Magasin Duett, Älskade kofta av Birgitta Forslund och Finstickat av Helga Isager, båda de senare böckerna jul- respektive födelsedagspresenter från min kära moster. Alla tre innehåller mönster som jag har spanat på sen innan, är supersnyggt formgivna och känns välarbetade, inte bara sett till mönstren utan även till text och bild.


Vantar för alla årstider har väl undgått få och är precis så bra som det har sagts, och det stora antalet mönster gör att den känns som en väldigt generös bok. Inspirerad av Elin är jag sugen på att plocka fram den där härvan Malabrigo Lace som finns i stashen och lägga upp för ett par Elsa.


Älskade kofta uppskattar jag särskilt för att den innehåller koftor för både kvinnor och män, några virkade (som inte ser sådär stela ut som virkat lätt kan göra, Keramikerkoftan ser ju exempelvis jättefin och följsam ut!) och  mångfaldsperspektivet i val av modeller. När det gäller koftorna har jag framförallt fallit för Baristakoftan, Konstnärskoftan och Poetkoftan.


 Finstickat är en riktigt vacker bok och jag älskar speciellt koftan Daffodil och linnet Coral (även om jag inser att bara för att alla klädesplagg ser snygga ut i krispigt morgonmotljus så behöver de inte vara fullt så eteriska på jobbet en måndag). Jag gillar också att Helga Isaager vågar göra en stickbok med mer avancerade mönster på små stickor, till skillnad från alla "sticka 20 snabba projekt" (som såklart också behövs och är toppen för att komma igång, men det är ju gött med med ett brett bokutbud).

Min enda lilla invändning mot de två sistnämnda böckerna är att mönstren innehåller montering. Som sömnadsanalfabet  jag är (jag fick en symaskin i trettioårspresent och är mycket glad för det, invigde den natten innan jag skulle åka till Göteborg för julfir med att försöka lägga upp armarna på en klänning i något slags märkligt 70-talstyg och kom cirka en centimeter innan maskinen började brumma och köra fast och alltså, min tanke om "en liten nätt puffärm", ja, vi släpper den) är jag skeptisk, men tänker att det borde gå att anpassa mönstret så att det blir minimalt med montering.

Inga kommentarer: