måndag 16 september 2013

Tin Can Knits - Handmade in the UK

Emily Wessel från snitsiga designduon Tin Can Knits (som exempelvis ligger bakom Snowflake) släppte i somras en bok som heter Handmade in the UK och innehåller mönster (och teckningar!) som är inspirerade av hennes flytt från Kanada till Storbritannien. Det rör sig om tio mönster som alla innehåller spets på ett eller annat sätt och som är stickade av garn från brittiska indiemärken. Eftersom jag vill sticka cirka allt i boken så beställde jag den, inte bara som e-bok utan också fysisk bok. För bara 150 kronor kom den hem till mig, signerad av Emily och allt.

Jag tänkte först börja med att sticka Bonny i Juno Alice Lace vilket är samma garn som är föreslaget i mönstret, och var ett av de garn som jag beställde från Loop i somras. Jag stickar sällan provlappar pga tråkigt, men eftersom det uttryckligen står att stickfastheten är extra viktigt för det här mönstret så gjorde jag, om inte en provlapp, så ett litet test, vilket bara gjorde mig mer konfunderad över hur jag ska göra, så varning för stickfasthetsält nedan.

Jag vet att det bästa är att teststicka en provlapp runt om det är rundstickeprojekt, men eftersom garnet är så tunt så skulle jag behöva lägga upp så många maskor för att de ska räcka runt, även om jag väljer den kortaste kabeln. Hur gör ni i sådana här lägen? Biter ihop och lägger upp så många maskor som krävs?

 Nu har jag inte gjort en rund provlapp, men jag teststickade lite fram och tillbaka på rundstickorna för att se om jag i alla fall låg på rätt antal varv/inch. Det gjorde jag inte. Alls faktiskt. Jag såpas löst att jag brukar använda en stickstorlek mindre i de projekt där stickfasthet är viktigt. Grejen med Bonny är att den blir så stretchig att en rekommenderas att välja en storlek en till fyra inches mindre än ens egentliga mått. Jag skulle visserligen kunna minska en storlek för på grund av det och en eller två på grund av att jag stickar för löst och således lägga upp för en typ extra small, men jag är rädd för att det färdiga plagget då skulle se utdraget ut på, eftersom jag har såpass många färre maskor än vad jag borde.

Som en dellösning har jag beställt ändstickor i storlek 3 mm istället för 3.5 mm som mönstret anger. Jag använder Dreamz från KnitPro som standard, men jag hittade ingen svensk återförsäljare som säljer lösa ändstickor till den serien, så jag frångick mina färgkoordinerade älsklingsstickor och köpte Nova Metal istället. Jag var först inne på Symphonie Woods eftersom det är samma trä som i Dreamz, men med tanke på min allmänna klumpighet tänkte jag att det är smart att satsa på metall när det gäller tunna stickor. Förhoppningsvis kommer jag inte att bryta av dem (och förhoppningsvis kommer inte metallen att göra att jag istället tappar alla maskor). Vi får se om det hjälper.

I alla fall har detta lett till att jag just nu är lite tjurig på Bonny och är istället inne på att sticka strumporna Winding Way. I Tin Can Knits startades det igår en KAL och jag har bestämt mig för att hänga på, antingen som en morot att ta tag i Bonny och den hopplösa stickfastheten, eller för att sticka mitt livs första par sockor. Time will tell.





4 kommentarer:

Pelin sa...

Oh snygga mönster båda två! Jag hade stickat runt på strumpstickor helt enkelt:) Då behöver man inte göra så förbannat stort. Om du går ner en plaggstorlek och samtidigt minskar till 3 mm stickor så har du ju gjort två åtgärder åt rätt håll. Och som du säger, vill man ju kanske inte att det ska stretcha ut sig jättemycket om det är spetstickning i ett plagg.. Lycka till!:)

Lovisa sa...

Ja, det är en så himla fin bok, tar gärna med till ett stickmöte om du vill se! Åh, smart med srumpstickor, eller kanske till och med magic loop som jag tänker ska bli mitt nästa projekt att lära mig! Tack!

Luxxie - kreativt kaos sa...

Jag kör magic loop i sådana situationer, Då behöver man inte lägga upp så himla många maskor. (Jag fattar inte att jag skriver det här... För mindre än ett år sedan var jag stark magic loop-motståndare, haha. Vad saker kan ändras)

Och det var verkligen fantastiskt fina mönster. Bonny har legat i mina favoriter länge, förstår verkligen varför du vill sticka den. Hoppas det löser sig så du får ihop en. ^^

Lovisa sa...

Jag har aldrig testat strumpstickor utan precis börjat med magic loop och tycker att det är perfekt, så praktiskt att kunna använda de stickor jag redan har!