tisdag 30 juli 2013

Garnaffärer i Rom

Eftersom jag då och då får frågan, och det här är en customer friendly typ av blogg, tänkte jag skriva ett inlägg om garnbutiker i Rom (lite av en extended version av mitt inlägg på Stickpoddens Ravelryforum).

Jag älskar Rom. Det är cirka världens bästa stad som har ungefär allt en behöver (romerska ruiner, gott kaffe, prosecco och så himla trevliga människor). Däremot har nog Rom en lite annan typ av garnshopping än vad en är van vid från Sverige, så jag har försökt skriva det här inlägget utifrån hur en kan uppfatta romerska garnaffärer med svenska ögon sett.

För det första: om en förväntar sig stora garnaffärer fylla av märken som Madtosh, Malabrigo, Colinette, Quince & co osv så kommer en att bli besviken. Italienare gillar, som med så mycket annat, italienska garn, så förvänta dig mycket Mondial, Sesia, Grignasco och andra inhemska märken. Italienska garnmärken tycks också ha ett lite mer avslappnat förhållande till akryl än svenska.

För det andra: de flesta romerska garnbutiker, vilket även gäller för en del andra typer av affärer, har nästan alla sina garner bakom glas. Det innebär att en får gå runt och titta och sedan be att butikspersonalen plockar fram ett specifikt garn. Detta kan kännas lite ovant, speciellt om en inte vet exakt vilka garner en ska ha utan mer mest vill klappa på nystan och kanske okynnesshoppa ett par som minne från resan. Men en ska inte bli allt för avskräckt av alla ”rör ej”-skyltar (non toccare), för flera av butikerna har riktigt fina garner och personalen hjälper gärna till.

För det tredje: inte alla butiker har en hemsida, så att även om de inte existerar på ze internetz kan de ändå finnas i verkligheten.

För det fjärde: stickning, virkning och hela DIY-trenden har först alldeles nyligen börjar bli populärt bland personer i 20-, 30-, 40-årsåldern och inte bara bland le nonne (mor- och farmödrar) vilket märks. Jag menar absolut inget nedsättande med det överhuvudtaget, jag älskar stickande italienska nonne som kan allt om garn och olika tekniker, men det är liksom inte butiker där du kan dyka upp med ett Ravelry-mönster i telefonen och utifrån det diskutera vilket garn du bör använda. En ser också sällan människor som virkar eller stickar publikt, men jag har glatt börjat att göra det och har enbart bemötts med positiva tillrop och intresserade frågor. Så våga ta fram ditt projekt när du sitter och sippar på din aperol spritz och ser solen gå ner bakom Pantheon, men var beredd på att kanske inte få göra det ostört.

Så, låt oss nu ge oss i kast med själva de faktiska butikerna!

Många hotell ligger nära Termini  (centralstationen) och bor man där så spana exempelvis in Filati Filpucci som ligger på Via Principe Amedeo 87-89.

En butik med fler garner framme som en kan titta på är Lana della Vecchia på Via Baullari, 3, precis vid Corso Vittorio Emenuele II (och ett kort stenkast från kyrkan Sant’Andrea della Valle där första akten av Tosca utspelar sig, spana in den på vägen!), dvs mitt i det historiska centrum. Butiken är liten och trång, men en kan göra härliga fynd där. De förvarar majoriteten av garnerna en trappa upp på en slags baldakinvåning, så våga fråga om det är något speciellt som du letar efter! De har också mycket för den som gillar att brodera. Det är inte alls min grej, men hade jag kunnat brodera hade jag slagit till på ett rejält Jungfru Maria-kit.  


Nu börjar vi närma oss butiker som känns mer hemtama om en är van vid skandinavisk garnbutikskultur. Affären Pippi Calzelunghe (ja, det är Pippi Långstrump på italienska) har ett stort utbud, håller många kurser, ordnar stickcafé en gång i veckan - de har också ordnat internationella Stitch ‘n Bitch-möten - och de har en ordentlig hemsida. Enda kruxet: de ligger en bit utanför staden och det är inte helt lätt att ta sig dit, speciellt inte om en bara är i Rom på ett kortare besök. Dessutom har de rätt begränsade öppettider. När jag mailade lite med dem flaggade de för att de mer och mer tänker gå över till att bara ha öppet när de har kurser och i övrigt satsa på online-verksamheten. Jag beställde mina Knitpros därifrån (alltså till mig i Rom) och de kom fram snabbt och smidigt och till betydligt lägre pris än i Sverige (hurra för låg eurokurs!).

Slutligen kommer vi till den butik som jag har utsett till min LYS when in Rome: Milleidee 50 Merceria. Hela LYS-konceptet gör sig verkligen bra i Rom eftersom staden har en utpräglad stamkundskultur: första gången du besöker en butik kan de vara på gränsen till otrevliga, andra gången mycket vänligare och tredje gången får du kaffe, rabatt och väldigt mycket småprat. Affären är ganska liten, men har flera italienska märken som Mondial och Sesia och några utländska som Noro, Araucania, Katia, Debbie Bliss (ägaren tar ofta in nya garner så utbudet kan ändras), bra priser och alltid en härlig korg fylld av fyndmöjligheter, framförallt mycket merino. Och alla garner ligger framme och en kan känna och klämma så mycket som en vill! Patrizia som äger affären är världens raraste och hjälper till med alla frågor en kan tänkas ha utan att för den sakens skull vara påflugen eller följa efter en i butiken. Jag har tagit med mig min mamma dit när hon var på besök. Mamma talar inte italienska men det var inga problem, Patrizia ansträngde sig för att tala engelska och samtalet förflöt utan minsta tolkinsats från min sida! Hon ordnar ett stickcafé varje onsdag och ibland ägnar de sig åt street knitting som de sätter upp utanför butiken. Om träden i allén utanför har fått stickomslag runt stammarna så vet ni att ni närmar er butiken! Affären har ingen egen hemsida, men en bra sida på Facebook och går också att hitta på Ravelry. De har öppet måndag - fredag 9.30-19.30 och lördag 9.30-13.30. Det är superenkelt att ta sig dit. Butiken ligger på Via Cicerone 50, alldeles i närheten av Piazza Cavour som är en bussknytpunkt, inte långt från Vatikanen. En kan också ta metro A till Lepanto. Vill en promenera så kan en antingen ta bron Ponte Umberto I från Piazza Navona, eller ta en av mina bästa helgpromenader: gå hela Cola di Rienzo från Piazza del Popolo, svänga av på Via Cicerone, klappa garn, gå upp till Cola di Rienzo igen, sätta sig med stickning och en kaffe på någon av uteserveringarna, promenera vidare, kanske köpa grönsaker på den stora marknaden på Via delle Milizie…
Liten ordlista
Virknål - uncinetto
Att virka - lavoro all’ uncinetto
Stickor - ferri
Att sticka - lavoro a maglia
Garn - filo
Bomull - cotone
Ull - lana
Silke - seta
Lin - lino
Akryl - acrilico
Bomullsgarn heter alltså filo di cotone, ullgarn filo di lana osv.

5 kommentarer:

Marja Nordin sa...

Tack snälla för alla tips, jag åker till Rom på måndag och bor ett stenkast från Lana della Vecchia!

Hälsningar från Luleå!

/ Marja

Lovisa sa...

Vad roligt att höra, hoppas att du får en riktigt fin vistelse i Rom och kommer hem med härligt garn!

Trollmamman sa...

Lana della Vecchia finns kvar, trevlig liten affär. Däremot har Merceria Milledee vid Piazza Cavour upphört, åtminstone där (21 nov 2014). I butiken bredvid kände de igen att det funnits en garnaffär där men att den lagt ner. Men trevlig promenad fick vi :-)

hemskapat sa...

Toppen! Precis vad vi behövde, en garnguide i Rom. Vi åker till Milano varje år och köper garn. I år 2015 har Milano världsutställningen, vilket betyder dyra resor, dyra hotellrum osv. Så 2015 satsar vi på Rom! Jag har bloggat lite om Milano, för er som ska dit! Se : http://hemskapat.blogspot.se/2012/06/handla-garn-i-milano.html
Om en vecka far vi, jippi!

Lovisa sa...

Vad roligt att höra, jag ser framemot att läsa mer om din resa! Och ja, så himla tråkigt att Merceria Milledee tycks ha stängt, jag hoppas verkligen att ägarinnan startar den på nytt någon annanstans.